Forum społeczności Śledź trendy
Strona główna
Społeczność Śledź trendy Jedzenie, gastronomia i kuchnia Jak skomponować zdrową dietę bez przetworzonej żywności w 2026 roku

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jak skomponować zdrową dietę bez przetworzonej żywności w 2026 roku

RE: Jak skomponować zdrową dietę bez przetworzonej żywności w 2026 roku

Pacjenci często pytają mnie o "dietę bez chemii" i nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo wszystko z czego się składamy to w pewnym sensie chemia. Ale jeśli chodzi o praktyczne podejście: zasada talerza Harvarda nadal aktualna. Połowa talerza warzywa i owoce, ćwierć produkty pełnoziarniste, ćwierć białko (najlepiej roślinne lub ryby).

Kluczowe nie jest demonizowanie konkretnych składników, tylko proporcje i przetworzenie. Mrożone warzywa są równie zdrowe co świeże (a często bardziej, bo zbierane w pełni dojrzałości). Konserwowe — gorzej. Przyprawy świeże lepiej, ale suszone też nie zaszkodzą.
Odpowiedz

Ja w domu mam taki system: w niedzielę robię 5-6 słoików przygotowanych warzyw (krojone, w marynacie albo blanszowane), na cały tydzień. Plus w piątek 2 słoiki strączkowych w lodówce. Z tego komponuję obiady w 15 minut. Dzieci jedzą wszystko, mąż przestał narzekać. To kwestia tygodnia organizacji.
Odpowiedz

Z mojej cukierni dorzucę: drożdże świeże zamiast paczek mąki z dodatkami spulchniającymi. Mąki jednoskładnikowe, nie premiksy. To samo co w gastronomii — im krótsza lista składników na opakowaniu, tym zwykle lepiej. I nigdy nie ufaj produktowi z napisem "naturalny" na pierwszej stronie, bo to chwyt marketingowy.
Odpowiedz