Forum społeczności Śledź trendy
Strona główna
Społeczność Śledź trendy Biznes, finanse i przedsiębiorczość Skladki ZUS dla malych firm w 2026, czy nowe progi realnie odciazaja przedsiebiorcow

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Skladki ZUS dla malych firm w 2026, czy nowe progi realnie odciazaja przedsiebiorcow

RE: Skladki ZUS dla malych firm w 2026, czy nowe progi realnie odciazaja przedsiebiorcow

Sledze od lat zmiany w oskladkowaniu dzialalnosci i warto co roku przeliczyc wlasna sytuacje, bo diabel tkwi w szczegolach. Tegoroczne progi i zasady roznia sie od poprzednich, a marketing ulg bywa myllacy. Zachecam, by kazdy prowadzacy firme nie sugerowal sie naglowkami, tylko policzyl konkretnie dla swojego przychodu. Chetnie podziele sie tym, na co zwrocic uwage przy wyliczeniach, jesli ktos ma pytania.
Odpowiedz

RE: Skladki ZUS dla malych firm w 2026, czy nowe progi realnie odciazaja przedsiebiorcow

panie profesorze wlasnie mnie to meczy bo ksiegowa liczy a ja do konca nie rozumiem. prowadze drukarnie i przy moim przychodzie te ulgi niby sa ale jak doliczyc zdrowotna to wychodzi podobnie co rok. da sie to jakos sensownie zaplanowac czy po prostu trzeba odlozyc i nie liczyc na cuda
Odpowiedz

Panie Mariuszu, kluczowa jest skladka zdrowotna, ktora przy dzialalnosci liczonej od dochodu potrafi zniwelowac korzysci z nizszych progow. Radze prowadzic prosta prognoze miesieczna i odkladac realna kwote na poczet rozliczenia rocznego. Wielu przedsiebiorcow zaskakuje doplata w rozliczeniu wlasnie dlatego, ze patrzyli tylko na biezace przelewy.
Odpowiedz

ja jako jdg na ryczalcie mam prosciej z ta zdrowotna bo place ryczaltowo od progu przychodu, ale i tak co roku siedze nad kalkulatorem czy ryczalt dalej mi sie oplaca czy moze przejsc na zasady ogolne. profesor ma racje ze naglowki o ulgach to jedno a realne wyliczenie drugie
Odpowiedz