Forum społeczności Śledź trendy
Strona główna
Społeczność Śledź trendy Technologia, IT i internet Czy warto inwestować w drona dla małej firmy

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Czy warto inwestować w drona dla małej firmy

RE: Czy warto inwestować w drona dla małej firmy

Klient ostatnio pytał o drone shoty do swojej oferty wakacyjnej (apartament na Mazurach). Sprawdziłem ile kosztuje. Drone DJI Mini 4 Pro — ok. 4500 zł, świetna kamera, ostry obraz 4K. Plus szkolenie na uprawnienia (od 800 zł), ubezpieczenie (200 zł rocznie).

Dla mojej drukarni nie ma sensu, ale dla agencji nieruchomości, hotelarstwa, eventów weddingowych — inwestycja zwraca się po 5-10 zleceniach. Ktoś tu używa drona zawodowo? Realne stawki za godzinę zdjęć i film?
Odpowiedz

Mam drona od roku do swojej agencji graficznej, używam 2-3 razy w miesiącu do projektów wizualizacji. Stawka rynkowa: 800-1500 zl za dzień zdjęciowy z drona, plus postprodukcja. Inwestycja zwróciła się w 7 zleceniach. Świetny dodatek do oferty studio graficznego.
Odpowiedz

odswieze bo w koncu kupilem tego drona do firmy i podziele sie wrazeniami po miesiacu. uzywam do zdjec realizacji reklam outdoor z gory, klienci sa zachwyceni materialem. zwrocil sie szybciej niz myslalem bo doliczam to do oferty jako dodatkowa usluge. dzieki za opinie wtedy, kto sie waha a ma jak wykorzystac biznesowo to polecam, ale do zabawy szkoda kasy
Odpowiedz

mariusz spoko ze sie zwrocil, tylko przypominam o przepisach bo latanie komercyjne wymaga rejestracji operatora i czasem dodatkowych uprawnien zaleznie od masy drona i miejsca lotow. nad zabudowa i ludzmi sa ograniczenia. lepiej miec papiery w porzadku bo mandaty potrafia byc slone a przy zarobkowym lataniu kontrole sie zdarzaja
Odpowiedz